Bon día famílies:
L'abril ja és aquí!!
Avui us vull penjar un document que han fet les fisios de l'escola per tractar el tema del restrenyiment, un tema que moltes vegades ens dóna mal de cap. En aquest document trobareu alguns consells. Gràcies. (Equip Globus)


"COM ESTEU, FAMÍLIES? DESITGEM QUE US TROBEU TOTS BÉ I ENS ALEGREM DE PODER CONNECTAR AMB VOSALTRES A TRAVÉS D’AQUESTA FINESTRA.

AVUI US VOLEM FER UNA APORTACIÓ SOBRE UN ASPECTE DE LA SALUT QUE ENS AFECTA A TOTS, I ESPECIALMENT A MOLTS DELS NOSTRES INFANTS: EL RESTRENYIMENT.

QUÈ ÉS EL RESTRENYIMENT?

És l’estat dels intestins en què les evacuacions són escasses i dificultoses. Es caracteritza per la dificultat del pas de femta, molt dura o petita.

Segons la Societat Catalana de Digestologia, el restrenyiment és un símptoma caracteritzat per una disminució del nombre de deposicions o l'existència d'esforç o dificultat excessius per expulsar la femta.

Es considera que un pacient presenta restrenyiment quan compleix dos o més dels següents símptomes en més del 25% de les deposicions:

1. Nombre de deposicions menor a 3 a la setmana.
2. Esforç excessiu en evacuar.
3. Femtes dures. Es consideren excrements durs quan són en forma de boles petites.
4. Sensació d'haver evacuat de forma incompleta després d'una deposició.
5. Sensació de bloqueig / obstrucció en voler fer una deposició.
6. Necessitat d'ajuda per fer una deposició (lavatives, supositoris, etc.).

En el cas dels nostres alumnes, no podem saber quines són les seves sensacions subjectives, però sí que podem identificar els punts 1, 2, 3, 4 i també deduir l’aparició de dolor o d’incomoditat, que si bé són subjectius, són identificables en molts casos.

TIPUS

Els podem classificar segons les seves causes i segons la seva durada.

Segons les causes, n’hi ha de primari i de secundari. El primari no té una causa coneguda, i el secundari és degut o bé a una malaltia, o bé a algun medicament. També hi poden haver altres causes, com situacions emocionals o canvis de rutina que ho afavoreixin. Quan ja hi ha dolor, aleshores també hi ha més retenció per part de la persona que ho pateix i que vol evitar exposar-s’hi, allargant la complicació.

Segons la durada, pot ser transitori o agut (per canvis d’hàbits puntuals, com una medicació temporal o algun canvi en l’alimentació) o bé crònic, si la durada és superior a tres mesos. Per diversos motius, els nostres alumnes sovint presenten restrenyiment crònic.

SÍMPTOMES

El més freqüent és la dificultat per a l’evacuació, els símptomes poden ser:
·         esforç en la defecació
·         excrements grumollosos o durs  
·         sensació d’evacuació incompleta
·         absència de reflex evacuant
·         sensació d’obstrucció  


CONSEQÜÈNCIES
Algunes de les conseqüències són el malestar general, la disminució del creixement, els vòmits i també la pèrdua de gana.
La Societat Catalana de Digestologia ens descriu les conseqüències a llarg termini, que descriurem a continuació. Les més freqüents en els nostres infants són les  hemorroides o fissures. Solen aparèixer en restrenyiments crònics que s'acompanyen de molt esforç durant la defecació. Quan apareixen aquestes complicacions sol aparèixer sang vermella generalment al final de la deposició o en netejar (hemorroides), o dolor en el moment de defecar, sobretot quan s'evacuen excrements molt durs (fissura).
QUAN CAL CONSULTAR AL METGE?
La Mútua de Terrassa ens fa aquesta recomanació molt útil:

“Una vegada que comença és convenient no esperar massa, ja que com més es prolongui el restrenyiment, més treball costarà recuperar un hàbit intestinal normal. A més, s’ha de consultar si es produeixen altres símptomes com disminució del creixement, vòmits, panxa inflada o sagnat amb la femta”.

Potser els nostres infants fa anys que pateixen restrenyiment i ja hem tirat la tovallola, però encara que no siguem a les primeres fases, podem acudir a un especialista i renovar les nostres actuacions.

QUÈ PODEM FER?

Com dèiem, quan comença a aparèixer el restrenyiment no s’ha d’esperar a consultar, perquè com més s’allargui més costa posar-hi remei (tot i que, recordem-ho, sempre hi ha coses que ens poden ajudar). Però sobretot, si apareixen les conseqüències més amunt esmentades, cal anar al metge de forma immediata.

Hi ha dos tipus d’intervencions, que es poden realitzar de forma consecutiva o en paral·lel: la no medicamentosa i la medicamentosa. En aquest post només parlarem de la primera, i de la segona no en parlarem perquè les recepta el metge i no tenim competències per a fer suggeriments a aquest nivell.

L’abordatge és INDIVIDUALITZAT, però és cert que hi ha un conjunt de mides que són bones i necessàries per tothom. En primer lloc cal evitar que l’infant tingui dolor, i per tant cal tractar les lesions localitzades a l’anus si n’hi ha, i caldrà consultar amb l’especialista què fer en aquest sentit. Com a mesura de desbloqueig, s’acostuma a prescriure algun laxant per facilitar la defecació i així no patir tant mentre no es resol la lesió.

A la la llarga, però, cal fer un abordatge dels hàbits d’alimentació, d’activitat física, així com la postura i de condicionament ambiental en el moment de defecar.

Els hàbits d’alimentació s’hauran d’ajustar segons si el problema és de poc volum de femta, per la qual cosa convindrà augmentar la ingesta de fibra, o si el problema és perquè les femtes són molt seques i dures, per la qual cosa haurem d’augmentar el volum d’aigua. Una vegada, vaig sentir un proverbi xinès que diu que “en el riu sec, el vaixell no hi navega” J. Ens uns cassos i altres hi ha una actuació que a l’escola hem observat en molts infants que va molt bé, quan s’administra en quantitats suficients i de forma persistent i sistemàtica: l’oli acalòric.

L’oli acalòric no és un medicament. Tot i això, és bo que consulteu amb el vostre pediatra de referència, nutricionista o digestòleg per qualsevol dubte sobre aquest tema. És un oli que com el seu nom indica, no té calories i no s’absorbeix, i ens resulta útil perquè tot ell es converteix en lubricant. Cal, però, ser conscients que a mida que creixen els infants cal augmentar-ne la quantitat, i en això us orientarà també el vostre especialista de referència.

Sobre l’activitat física, podem compensar la limitació que tenim a aquest nivell mitjançant massatges a l’abdomen que haurem de realitzar regularment i de forma permanent al llarg del temps.

Us deixo aquí un parell de fotografies sobre el massatge tailandès per a l’estrenyiment, molt senzill, que us pot ser útil:





Comparteixo també l’enllaç d’un vídeo de youtube d’un altre tipus de massatge, per si voleu dedicar-hi més estona.

La postura també és un àmbit sobre el que podem intervenir. Sempre és recomanable disposar d’un WC adaptat on l’infant pugui seure correctament i segons les seves necessitats posturals, sense bolquer, i d’aquesta manera l’esforç per fer deposicions és més efectiu.

El condicionament ambiental venen a ser mesures que influeixen en l’estat emocional de l’infant així com en el seu aprenentatge condicionat. M’explico. Si assentem l’infant en un WC adaptat, sempre al mateix moment del dia, amb un ambient de tranquil·litat i confort, serà una bona ajuda. De vegades, l’hàbit horari es pot agafar amb l’ajuda d’algun laxant, per després retirar-lo. Però de nou, l’ús de laxants és quelcom que heu de consultar amb el vostre especialista mèdic de referència.

 I ENCARA UNA COSETA MÉS

Voldria afegir un apunt. Les mesures proposades: els hàbits d’alimentació, els massatges, així com la postura i de condicionament ambiental, no cal començar-los tots de cop. Val més proposar-nos un objectiu i centrar-nos en aquest, i mica en mica, sense que suposi una càrrega excessiva en les obligacions diàries, anar introduint actuacions beneficioses. Així que molt d’ànim i endavant!!



DESITGEM QUE AQUESTA INFORMACIÓ SIGUI D’UTILITAT PER A TOTS VOSALTRES. A CONTINUACIÓ, COMPARTIM AMB VOSALTRES ELS ENLLAÇOS QUE HEM CITAT I FET SERVIR COM A FONTS DOCUMENTALS, I ALTRES QUE PODEN SER DEL VOSTRE INTERÈS SI VOLEU INVESTIGAR UNA MICA MÉS.

UNA ABRAÇADA A TOTS I SALUT!"


FONTS D’INFORMACIÓ



ALTRES PÀGINES D’INTERÈS




Comentaris

  1. Hola!!!
    Sòc la Sivia, la mare del Joan del Tricicle.
    Moltes gràcies a les millors Fisios que tenim al Pi,per aquest article tan necessari i pràctic sobre l'estrenyament. Esteu en tot gràcies per ajudar-nos a tenir curadels nostres fills.

    Quedem-nos a casa, tot anirà bé, ja queda un dia menys per veure'ns!!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog